نیازهای اساسی فرزندان
هر انسانی از زمانی که به این عالم دعوت می شود و قدم بر این کره ی خاکی می گذارد، سفری را آغاز می نماید. سفری با مقصد رشد و کمال. اما هر سفری به توشه ی راه نیازمند است. می خواهیم بدانیم والدین آگاه، چه ره توشه ای برای سفر زندگی فرزندان شان که جزو نیازهای اساسی فرزندان می باشد به او هدیه می دهند.
کودک انسان در سالهای اول زندگی، در واقع در سالهای ابتدایی این سفر به حمایت و همراهی نیازمند است، زیرا که با کوله باری از نیازهای اساسی بسیار به این عالم آمده و برای تأمین این نیازها، به همراهی نیاز دارد. بنابراین یکی از مهمترین آمادگی هایی که والدین آگاه، می توانند در خود ایجاد نمایند که بتوانند همراه مؤثری برای مسافر کوچک خود باشند، آگاهی از این نیازها و روش های مناسب تأمین آنهاست. در ادامه به سه مورد از این نیازهای اساسی اشاره می کنیم و می گوییم که تأمین آن ها چه ره تو شه ای، به کودک هدیه می دهد.
-
ره توشه ی اول: احساس امنیت و آرامش
یکی از نیازهای اساسی فرزندان، نیاز به پذیرش، محبت و توجه است. اولین و مهمترین ره توشه ای که والدین آگاه به کودک خود تقدیم می کنند، احساس امنیت و آرامش است، که این احساس های خوشایند و اساسی، از طریق محبت، توجه و پذیرش کافی به کودکان ایجاد می شود.
البته اغلب والدین از ابتدای تولد عشق فراوان خود را نثار کودک خود می نمایند، اما چه عاملی باعث می شود که نتیجه ی همه ی این عشق ها، احساس امنیت و آرامش نمی شود. چرا که این عشق و محبت ها برای تبدیل شدن به احساس امنیت و آرامش در وجود کودک به یک شرط اساسی نیاز دارند و آن هم اینکه بی قید و شرط باشند. والدین آگاه، والدینی هستند که محبت و توجه خود را بدون قید و شرط نثار کودک خود می نمایند.
والدین آگاه کودک را همان گونه که هست دوست دارند و از هر فرصتی برای ابراز عشق، محبت و نوازش کودک، بهره می برند و منتظر نمی مانند تا کودک کاری مطابق میل آن ها انجام بدهد تا او را مورد محبت و نوازش قرار بدهند و به این ترتیب احساس امنیت و آرامش را به کودک خود هدیه می دهند.
- ره توشه ی دوم: احساس ارزشمندی
دومین نیاز اساسی و ره توشه ای که انسان در مسیر سفر زندگی ، به آن، بسیار نیاز دارد ، احساس ارزشمندی است . انسانی که احساس ارزشمندی در وجودش شکل گرفته باشد ، انرژی و زمان خود را صرف به دست آوردن آن در طول زندگی نمی کند و دائما ً به دنبال دریافت توجه و تأیید دیگران نیست . او با آرامش و اطمینان از ارزش درونی خود ، مسیر رشد و کمال ش را طی می کند .
بنابراین والدین آگاه تلاش می کنند تا این احساس ارزشمندی را در ابتدای سفر زندگی کودک شان به او هدیه بدهند . توجه و محبت بدون قید و شرط در ایجاد احساس ارزشمندی نیز مؤثر است . علاوه بر آن :
- احترام قائل شدن برای کودک ،
- فرصت انتخاب و تصمیم گیری، به او دادن،
- در هنگام تنبیه ، کار او را سرزنش کردن نه خود او را ، بعنوان مثال ، دخترم از اینکه لباس هایت را روی مبل رها کرده ای ناراحت و آشفته ام . نه اینکه ، تو دختر بی نظم و شلخته ای هستی ، چرا لباس هایت هر گوشه ی خونه افتاده .
موارد فوق ،از جمله اقداماتی هستند که والدین آگاه می توانند برای ایجاد احساس ارزشمندی در کودک شان، انجام بدهند.
- ره توشه ی سوم: احساس استقلال و خود کفایی
یکی دیگر از نیازهای اساسی فرزندان، نیاز به استقلال و خود کفائی است. همه ی انسان ها در عین حال که نیاز به دریافت توجه و محبت دیگران دارند، به استقلال و خود کفائی نیز نیاز دارند. والدین آگاه از این نیاز کودک خود آگاهی دارند و از همان سالهای ابتدایی کودکی، وقتی که تلاش او را برای مستقل شدن می بینند، به جای مانع ایجاد کردن با این دلایل که ممکن است به خود یا وسایل منزل آسیبی بزند یا لباس هایش کثیف شود و …، با آرامش و همراهی و حمایت مناسب، فرصت های کافی برای تجربه کردن را به کودک خود می دهند و کمک می کنند که باور ” من از عهده ی کارهایم بر می آیم ” در کودک شکل بگیرد و به این ترتیب استقلال و خودکفایی را نیز در کودک پرورش می دهند.
به این ترتیب کودکی را پرورش می دهن د که مسیر زندگی را با احساس آرامش و امنیت، احساس ارزشمندی و با استقلال و خود کفائی، طی می کند. او در بزرگسالی دیگر با موانعی همچون اضطراب و نگرانی مفرط، احساس بی ارزشی و دوست نداشتنی بودن، و وابستگی بی اندازه، روبرو نخواهد بود و انرژی حیاتش را، به جای آن که صرف تأمین نیازهایی بکند که در طی سفر از آن ها محروم مانده، صرف رشد و خودشکوفائی خودکرده و انسانی موفق، و مفید به حال خود و جامعه اش می شود.
دیدگاهتان را بنویسید